Valorile umane sunt precum niște faruri care ne luminează și ghidează călătoria în viață. Ele sunt idealuri profunde și personale care ne influențează deciziile și acțiunile. Imaginează-ți că sunt ca o busolă internă care îți arată direcția corectă, chiar și când ești pierdut. 

Valorile sunt un aspect esențial al Eu-lui, al individualității. Ele stau la baza personalității noastre, alături de convingeri, opiniile și cunoștințele pe care le avem. A înțelege valorile înseamnă a ne înțelege și cunoaște pe noi înșine. Valorile ne influențează în mod profund gândurile, emoțiile, sentimentele și comportamentul.

Valorile includ în existența lor, anumite scopuri, reprezentări finale, țeluri de atins.

  • Iar spre aceste scopuri, țeluri, e pregătită, în expectativă întodeauna voința.
  • Voința „se naște” din valoare, dar și susține valoarea – sunt interconectate.
  • Valoarea include voința sau mai bine spus valoarea este voință în acțiune.

Clasificarea valorilor umane 

Deși sunt mai multe concepte de definire a valorilor umane, cele mai adaptate la structura personalității umane și cele mai corect argumentate și clasificate sunt cele realizate de psihologul Shalom H. Schwartz.

Se potrivesc foarte bine cu mediul social și marea majoritate a sociologilor și a psihologilor din domeniile sociologiei și marketingului, aleg acest concept de valori realizat de Schwartz.

Sunt 10 valori centrale ce grupează în jurul acestora alte 57 de valori umane:

tabel cu 57 valori umane

Descriere sumară a valorilor umane centrale:

1 – Valoarea – Autodeterminare

Derivă din credințele că omul are nevoie de libertatea de gândire, libertatea de a acționa, a decide și explora după bunul plac, fără constrângeri. Impulsionat de dorința de a fi cât mai independent, de a evolua prin alegerea propriilor obiective, curios, explorator și creativ.

Deoarece pun preț pe libertatea de exprimare și gândire, pot reacționa negativ la încercările altora de a se impune sau de a îi schimba.

2 – Valoarea – Stimulare

Derivă din credințe precum că „omul are o viață…” și trebuie trăită intens, cu emoții puternice și mult entuziasm. Se simt mereu tineri și plini de un curaj (iresponsabil) ieșit din comun. Se hrănesc cu senzații tari.

Sunt tipul de persoane care își asumă riscuri și caută aventuri: dacă suni o persoană cu valoarea stimulării să îi propui o excursie în care săriți cu parașuta, poți fi sigur că deja te așteaptă în fața casei.

3 – Valoarea – Hedonism

Derivă din nevoile fizice, afective, emoționale și plăcerea asociată cu satisfacerea acestora. Credințe puternice, că tot ce contează este ce simt și trăiesc aici și acum.

Se bucură de viață prin orice le provoacă plăcere și sunt auto îngăduitori, în sensul că nu-și fac autocritică.

Oamenii cu valorile hedoniste sunt în general cei care profită de orice oportunitate sau activitate care îi poate face să se simtă bine aici și acum

  • Spre deosebire de persoanele cu valoarea stimulării care profită de ocazii cu scopul de a “scăpa” din rutină, hedoniștii o fac pentru răsfățul și desfătarea personală.

4 – Valoarea – Realizare

Derivă din credințele că a fi mediocru, un “nimeni” al societății, înseamnă o viață fără rost.

Motivat de nevoi puternice, de succes personal, prin demonstrarea competențelor în funcție de standardele sociale, de sistemul sau organizația din care face parte.

Dominați de dorința de performanță și competență, vor genera mereu resurse pentru ca grupurile și instituțiile din care fac parte să își atingă obiectivele.

5 – Valoarea – Putere

Derivă din nevoia de statut și prestigiu social în toate formele sale. Controlul și dominarea oamenilor și a resurselor acestora. Oamenii cu valoarea dominantă a puterii stau la baza progresului umanității, structurilor sociale, economice, comerciale etc.

Orientați spre deținerea unui statut sau prestigiu social înalt. Când vine vorba de alți oameni, accentul cade pe ierarhia rigidă: le place să se afle în poziții de autoritate, să ia decizii și să dea ordine. Imaginea publică este o altă sursă de putere, statut și autoritate.

6 – Valoarea – Securitate

Derivă din nevoia și credința că omul trebuie să trăiască într-o comunitate bazată pe siguranță. Armonia relațiilor și stabilitatea comunității sau a grupului, din care face parte, este importantă. Siguranța personală în toate formele ei este primordială.

La nivel individual au o preferință pentru curățenie și ordine, din raționamentul că ordinea înseamnă control, iar controlul înseamnă siguranță și sănătate.

7 – Valoarea – Conformism

Reținerea acțiunilor, înclinațiilor și impulsurilor, susceptibile de a supăra sau de a dăuna altora ori de a încălca așteptările sau normele sociale în care trăiesc.

Conformitatea implică subordonarea față de persoanele cu care interacționăm frecvent (părinți, profesori, șefi), dar și față de structurile ierarhice ale societății.

8 – Valoarea – Tradiție

Angajament, respectarea și acceptarea obiceiurilor și ideilor pe care tradiția, cultura sau religia din care face parte le impun.

Tradiția presupune subordonarea (adică supunerea și acceptarea cu prioritate) a obiceiurilor, ideilor religioase și culturale din trecut. Un comportament tradițional poate deveni un simbol de valoare pentru întregul grup. În viziunea persoanelor cu valoarea tradiției, toate obiceiurile, transmise din generație în generație, trebuie păstrate și transmise către viitor.

Valorile tradiției și conformității sunt foarte apropiate motivațional deoarece ambele împărtășesc supunerea față de așteptările impuse social.

9 – Valoarea – Bunăvoință

Păstrarea și îmbunătățirea bunăstării celor apropiați – în cadrul unui grup restrâns, în familie sau cu prieteni foarte apropiați.

Empatia și compasiunea este limitată, în general la persoanele mai apropiate.

10 – Valoarea – Universalism

Înțelegere, apreciere, toleranță și protecție pentru bunăstarea tuturor oamenilor și pentru natură (planetă).

Universaliștii doresc binele tuturor, inclusiv binele persoanelor pe care nu le cunosc, această caracteristică îi diferențiază de cei cu valoarea bunăvoinței.

Când spunem “universalism”, ne ducem cu gândul la câteva dintre marile personalități precum: Maria Theresa, Dalai Lama etc.

Descoperă valorile care te definesc:

Alege varianta care ți se potrivește:

Test Basic

57 Valori Psihologice

Include:

  • Rezultatul celor 57 de valori umane și influența lor asupra vieții tale.
  • Poziționarea celor 10 valori centrale pe harta ta personală 360.
  • Explicații detaliate ale celor 57 de valori umane (ghid pdf).

57 lei

Test Avansat

57 Valori Psihologice + Consiliere

Include varianta Basic și:

  • Ședință de consiliere de 50 de minute pentru aprofundarea rezultatelor testului.
  • Explicația valorilor congruente / divergente și impactul lor asupra vieții.
  • Recomandări pentru îmbunătățirea relațiilor personale și profesionale.

197 lei