Groaznic, un cuvânt ce domină în depresie și anxietate

Foarte mulți oameni învață de mici copii că toate lucrurile rele care li se întâmplă sunt „groaznice”.

Atunci când oamenii asociază la toate întâmplările nedorite sau nefericite semnificația cuvântului „groaznic” – de fapt, aceștia interpretează că acel lucru care li s-a întâmplat este atât de GROAZNIC încât mai rău de atât nu se poate…

  • Ori asta este imposibil, deoarece întotdeauna se poate mai rău decât orice rău…

Că te-ai lovit la mână, că ai pierdut autobuzul ori locul de muncă, sau mai rău, că a murit o persoană dragă – NU înseamnă că este cel mai rău lucru care se poate întâmpla.

  • Dacă doar te-ai lovit la mână – și numești asta groaznic – cum vei numi să te lovești și la picior în același timp?
  • Dacă ai pierdut autobuzul spre locul de muncă nu poate fi la fel de groaznic – să presupunem – cu faptul că ai pierde acel autobuz în fiecare zi.

Deși pierderea unei persoane dragi este un ceva nedorit și care te întristează și este neplăcut, asta nu dovedește că acel lucru este groaznic – deoarece întotdeauna se poate întâmpla mai rău de atât… pot muri două persoane dragi.

  • Pierderea unei persoane dragi este un lucru rău, chiar foarte rău, ce va provoca multă tristețe și suferință emoțională, dar nu este groaznic – adică un rău atât de rău încât nu poate fi mai rău de atât.

Această asociere între evenimente nedorite sau neplăcute și interpretarea lor ca fiind groaznice o facem încă din copilărie – din acea perioadă când plăcerea și neplăcerea era trăită ca emoție și sentiment.

În trecut, când nu ne doream ceva sau ni se întâmpla ceva neplăcut (dureros) asociam evenimentului respectiv emoții negative, dar și durerea fizică asociată spre exemplu unei lovituri în urma căruia ți-ai rupt mâna.

  • Astfel, asociam durerea fizică cu emoția negativă și cuvântul groaznic.

A interpreta că ceea ce vi se întâmplă este – groaznic – activează emoții negative nesănătoase, stări fiziologice și psihosomatice ce vă țin captivi în aceste convingeri (că totul este groaznic) ce vă autosabotează.

Cu timpul, această asociere o repetăm de mii de ori… până ajungem să devenim „experți” și să nu mai percepem această asociere: sentiment – durere – groaznic. 

Orice banal eveniment sau lucru nedorit – prin interpretarea ta ca fiind groaznic – va reactiva emoțiile negative atât de bine „învățate” în copilărie: furie, dezgust, panică – și totodată vei resimți adesea și durerea fizică activată de reacțiile psihosomatice (memorate și acestea).

Groaznic înseamnă mai rău decât orice rău posibil – iar asta se poate întâmpla doar dacă întreaga lume, întregul univers ar dispărea într-o clipă – dar nici atunci NU ar fi groaznic… deoarece nu va mai exista nimeni ca să-l perceapă, să-l simtă, să-l trăiască.

Uneori chiar și fără cauze reale, doar prin simpla exprimare a cuvântului groaznic – este posibil adesea să se activeze întregul proces de emoții și sentimente negative nesănătoase, de stări fiziologice și psihosomatice ce ne afectează viața.

Astfel, este imperios necesar să regândim, reanalizăm și reinterpretăm evenimentele și lucrurile neplăcute ori nefericite din viața noastră. 

În locul generalizării și aprecierii ca fiind „groaznice” să le clasificăm rațional și obiectiv.

Cum? Voi face în curând un ghid educațional 🙂

Dar până atunci poți învăța cum să „Refuzați să vă provocați nefericirea pentru orice„, din cartea lui Albert Ellis.

Lasă un răspuns